Uitstoot van broeikasgassen

De boeren en tuinders verenigd in Oregional hebben de afgelopen jaren met succes een aantal stappen gezet richting een korte voedselketen en verduurzaming van de voedselproductie. Maar we willen én moeten meer doen om een echte transitie in ons voedselsysteem door te voeren. Zo stellen we onszelf als doel om in 2025 in de regio Arnhem-Nijmegen te komen tot een duurzaam, circulair voedselsysteem. Daarom werkt Oregional in samenwerking met Wageningse wetenschappers en studenten aan een verlaging van de uitstoot van broeikasgassen, door op zoek te gaan naar antwoorden op de volgende vragen:

  • Wat is de energie-input en de uitstoot van broeikasgassen van de gangbare voedselketen ten opzichte van een regionale voedselketen? Wat is de energie-input en de uitstoot van broeikasgassen in verschillende schakels (productie, transport, verwerking) van de voedselketen? 
  • Welke verlaging van de energie-input en de uitstoot van broeikasgassen is haalbaar/realistisch bij boeren en tuinders d.m.v. kringlooplandbouw? Welke veranderingen zijn daarvoor nodig bij de agrarische producenten?
  • Welke verlaging van de energie-input en de uitstoot van broeikasgassen is haalbaar in de overige schakels van een regionale keten? Wat is daarvoor nodig?
  • Hoe kan een verlaging van de energie-input en de uitstoot van broeikasgassen aansprekend, simpel en overtuigend gecommuniceerd worden met afnemers-consumenten? Wat kan de rol van een vignet/keurmerk/logo daarbij zijn?

Eerste onderzoeksresultaten:
In samenwerking met
In dit project werkt Oregional samen met de Wetenschapswinkel van Wageningen Universiteit.

Looptijd
2019 - 2020

Contactpersoon
Projectleider Gerard Titulaer
ghjtitulaer@planet.nl / +31(0)6 2269 6467
 
www.oregional.nl gebruikt cookies om de website te verbeteren en te analyseren, voor social media en om ervoor te zorgen dat je relevante advertenties te zien krijgt. Als je meer wilt weten over deze cookies, klik dan hier voor ons cookie beleid. Bij akkoord geef je www.oregional.nl toestemming voor het gebruik van cookies op onze website.
 Cookies NIET accepteren